Tandgnissling – skadligt eller normalt?

Tandgnissling är ett väldigt vanligt förekommande problem i dag. Undersökningar har visat att ungefär var tredje svensk lider av tandgnissling och de besvär som åkomman medför. Man märker oftast inte själv att man gnisslar tänder, förrän symptomen och besvären som tandgnissling leder till börjar visa sig. Vanliga besvär är spänningshuvudvärk, slitna och skadade tänder samt spända och stela muskler. Men, det finns många olika former och grader av tandgnissling. Vissa gånger är tandgnissling till och med helt normalt.

Undersökningar har visat på att många barn mellan ungefär fem till sju år brukar gnissla tänder. Orsaken till detta är ännu inte helt fastställd, men man har hittat kopplingar mellan barnens mjölktänder och tandgnisslandet. Det kan till exempel ha att göra med att barnens växande mjölktänder kliar, eller med det faktum att mjölktänderna tappas just i den åldern. Detta är en ofarlig och inte särskilt skadlig typ av tandgnissling, då den i de allra flesta fall försvinner helt när barnet blir äldre. Eftersom tandgnisslandet ofta försvinner när barnet växer upp, slits heller inte de nya tänderna ned.

Om man däremot är vuxen och gnisslar tänder kan det vara allvarligare. Tandgnisslandet sliter väldigt mycket på tändernas emalj. Man utsätter även käkmuskulaturen för en enorm påfrestning, vilket kan leda till förslitningsskador i käkarna. Detta kan enkelt upptäckas genom att man gapar stort. Hör man då ett klickande ljud från käkarna kan det vara ett tecken på förslitningsskador.

Lider du av tandgnissling finns det lyckligtvis hjälp att få. Du kan kontakta din tandläkare för en utförlig bedömning av hur allvarlig ditt tandgnisslande är, samt vilken lindring som kan komma att passa dig allra bäst. För att lindra tandgnissling och de besvär som åkomman medför, finns det till exempel specialanpassade bettskenor samt avslappningsövningar och sjukgymnastik att tillgå. Det kan även vara så att du behöver antiinflammatoriska läkemedel, eller smärtlindring i form av till exempel akupunktur. Alternativen är många, så hitta det som passar dig allra bäst.

This entry was posted in Tandgnissling. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *